fbpx

Vetenskapens mening

ISBN:9789171735195
Översättning: Henrik Gundenäs
2017. 274 s. Danskt band
240 kr
Medlemspris:203 kr
Inkl moms och frakt
 
  • Vetenskapen spelar en central roll i det moderna samhället och påverkar vår tillvaro på otaliga vis. Utan vetenskapen hade vi inte haft smittkoppsvaccin, hjärttransplantationer eller mobiltelefoner. Men heller inte, bör man kanske tillägga, kärnvapen eller giftgas. Och parallellt med en pågående vetenskaplig kunskaps­explosion helt utan motstycke i mänsklighetens historia har en misstro mot somliga vetenskapliga resultat och deras tillämpningar – eller mot all vetenskap över huvud taget – vuxit sig allt starkare på sina håll.

    Mot bakgrund av det ovan sagda skulle varje medborgare faktiskt behöva skaffa sig en rimligt nyanserad uppfattning om vad vetenskap – och vetenskaplighet – innebär. Om hur vetenskaplig kunskap produceras och säkerställs och om var gränserna för den går. "Vetenskapens mening" är en bok om vetenskapens förutsättningar, arbetsmetoder och historia som i princip går att sätta i händerna på vem som helst. Vetenskapsfilosofen Tim Lewens ger läsaren en grundläggande orientering i klassisk vetenskapsteori – med namn som Popper, Kuhn och Lakatos – men också inblickar i aktuella vetenskapliga frågeställningar med samhällelig relevans och en potential att förändra vår syn på oss själva.

    "Vetenskapens mening" är kort sagt en bok om vad vi gör med vetenskapen och den med oss. Den både bildar och utmanar sin läsare.