fbpx

Sesam Sesam

ISBN:9789171735348
Översättning: Nils-Aage Larsson
2018. 40 s. Inbunden. Utkommer i oktober
160 kr
Medlemspris:130 kr
Inkl moms och frakt
Med frakt Standardfrakt för 0 kr
 
  • I Gro Dahles och Kaiay Dahle Nyhus allåldersbok "Sesam Sesam" får vi möta bröderna Al och Kas. När storebror Kas och alla hans kompisar – ”de fyrtio rövarna”, som Als och Kas mamma kallar dem – har använt datorn, glömmer de att stänga några skärmfönster som det inte var meningen att Al skulle hitta. Och Al börjar titta på dem och fortsätter titta. Han klarar inte av att sluta, fast han egentligen vill. Och plötsligt står mamma bakom honom och ser vad han tittar på.

    "Sesam Sesam" handlar om barn och pornografi, ett ämne som är svårt att ta i men inte mindre aktuellt för det. Enligt en svensk undersökning har nästan alla pojkar i femte klass porrsurfat. Det torde alltså vara fler som gör det än läser barnböcker. Man skulle kunna säga att "Sesam Sesam" vågar ta den omständigheten på allvar.

    Om den norska originalupplagan (2017) skrev Jenny Högström i Aftonbladet: ”[D]et som är så fint med 'Sesam Sesam' är att den inte lämnar barnet ensamt med sina frågor, sin skam eller sitt äckel, men inte heller med sin nyfikenhet, lystnad och den sprittande känslan i kroppen. Den låter saker och ting vara – och ger därmed en möjlighet att prata om något som är skitsvårt och skitkonstigt. På så vis ställer den sig helhjärtat på barnets sida.”

    Gro Dahle har ett stort författarskap bakom sig och skriver för både barn och vuxna. Daidalos har givit ut en rad av hennes böcker med illustrationer av Svein Nyhus eller Kaia Dahle Nyhus, senast "Bläckfisken" (2017) och "Akvarium" (2015).