fbpx

Auschwitz och det moderna samhället

ISBN:91-7173-038-9
 • Utgivningsår och antal sidor: 2:a uppl 1994, 300 sidor hft
 • Översättning: Gustaf Gimdal och Richard Gimdal
210 kr
Medlemspris:190 kr
Inkl moms och frakt
 
 • Ett modernt folkmord är inte ett uttryck för massans spontana aggressivitet. Det ingår som ett välplanerat medel i den sociala ingenjörskonst som använder sig av en rationell teknik för att nå irrationella mål. I sitt uppmärksammade och prisbelönta arbete visar Zygmunt Bauman att moderniteten var en nödvändig förutsättning för Förintelsen. Men Auschwitz och det moderna samhället är inte bara en av de mest genomträngande analyserna av detta mörka kapitel i Europas historia. Genom att visa hur de mekanismer som gjorde Förintelsen möjlig fortfarande är verksamma i dag utgör Baumans studie också en skrämmande diagnos av vårt moderna samhälle.
  Zygmunt Bauman är professor emeritus i sociologi vid Leeds Universitet och har på svenska publicerat bl.a. Döden och odöd­ligheten i det moderna samhället.


  ”Detta är en alldeles lysande bok och jag kan varmt rekom­mendera den till läsning.”
      Peter Englund

  ”… en intellektuell njutning att läsa ett så gediget och genom­reflekterat arbete”
      Håkan Arvidsson, Judisk Krönika

  ”Men om Auschwitz var ett uttryck för det moderna samhällets latenta möjligheter kan vi med rätta hysa fruktan för att det kan upprepas – om vi inte inser detta, och därav drar slutsatsen att vårt samhälle måste genomgå djupgående förändringar för att förhindra att det sker igen.”
      Joachim Israel, Dagens Nyheter