fbpx

Status Quo?
En berättelse om ockupation, motstånd och solidaritet i Palestina och Israel

ISBN:9789171735164
2017. 228 sidor. Danskt band
220 kr
Medlemspris:190 kr
Inkl moms och frakt
Med frakt Standardfrakt för 0 kr
 
  • År 1965 arbetade Matts Mattsson som volontär på kibbutzen Hulata i norra Galiléen. Femtio år senare återvände han till Israel och Palestina som ”ekumenisk följeslagare” med uppgift att bevaka mänskliga rättigheter vid en gränsstation i Betlehem. Allt det som hade hänt under mellantiden, alla förändringar i politik och samhällsliv, märktes också på kibbutzerna. Kibbutzen, som många tidigare hade uppfattat som ett attraktivt socialt projekt, hade kommit att få en sorts fortsättning i den bosättarrörelse som var i färd med att expandera på ockuperad palestinsk mark.


    I "Status Quo?" beskriver Mattsson denna påtagliga förändring ur en personlig synvinkel, men vidgar också perspektivet mot politiska och etiska frågor av övergripande slag. Det är en bok om visioner, motsättningar och solidaritet i ett ständigt föränderligt politiskt läge. Vad kan man göra?

    Läsaren får inblick i enskilda palestiniers försök att forma sin framtid utan att ta till våld och i de israeliska människorättsgruppernas strategier för att motverka den rådande åtskillnadspolitiken. Det ”status quo” titeln talar om är inte ett statiskt tillstånd, utan en process med högst osäker utgång. Det ekumeniska följeslagarprogrammet framstår i sammanhanget som ett hoppingivande exempel på praktisk solidaritet.

    ”Matts Mattssons bok 'Status Quo?' kommer i ett nytt kritiskt läge i denna hundra­åriga konflikts historia. Den baseras på ett femtioårigt engagemang och personliga erfarenheter som sträcker sig från ett arbete som volontär på en kibbutz i Galiléen 1965 fram till en verksamhet som följeslagare på Västbanken 2014-2015. Han kombinerar på ett förtjänstfullt sätt historieskrivningen med sina personliga erfarenheter under denna långa tid. De utgör också grunden för hans ingående beskrivningar av ockupationspolitikens konsekvenser för israeler och palestinier, resonemangen kring olika motståndsstrategier och solidaritetsarbetets möjligheter, svårigheter och begränsningar. Kort sagt en bok som är oundgänglig för var och en som vill förstå den palestinska frågan och den nya fas denna nu är på väg in i med Donald Trump som amerikansk president.” /Ingmar Karlsson, författare och före detta ambassadör