fbpx

Nollsummespelet. Teknikfetischism och global miljörättvisa

ISBN:978-91-7173-445-7
  • Utgivningsår och antal sidor: 2015. 352 sidor. Inbunden
  • Översättning: Eva Björkander-Mannheimer
250 kr
Medlemspris:220 kr
Inkl moms och frakt
 
  • "Från och med Alf Hornborg blir man aldrig riktigt densamma. Hans analys av teknikens roll i det moderna samhället kan kännas lika omvälvande som första mötet med Foucaults studier av makten eller Bourdieus av det kulturella kapitalet; kanske inga nya sensationella fakta, men en ny utsiktspunkt över invanda illusioner." /Sverker Lenas i DN

    Om vi menar allvar med retoriken om global hållbarhet och rättvisa måste vi vara beredda att ompröva våra mest grundläggande föreställningar om tekniska och ekonomiska framsteg. Det vi har uppfattat som utveckling och framsteg har genom historien i stor utsträckning varit en fråga om att förskjuta arbets- och miljöbelastning till människor med mindre köpkraft. Ofta har den ena gruppens framgångar genom ojämnt utbyte varit knutna till den andras förluster. Detta drag av nollsummespel blir särskilt tydligt om vi granskar den industriella revolutionen och den roll de fossila bränslena spelat i världshistorien, men det kan spåras genom flera årtusenden.

    Alf Hornborg visar i denna bok att vår moderna bild av teknisk utveckling bygger på ett lokalt perspektiv – världen betraktad utifrån 1800-talets Europa – och på magiska föreställningar om teknikens väsen, som en i föremålen inneboende kraft snarare än något som möjliggörs av globala skillnader i priserna på arbete och naturresurser. Ett vidgat, globalt perspektiv ger oss anledning att betrakta teknik och inte minst pengar med nya ögon. Det är själva idén om pengar som ligger till grund för ojämnt utbyte.  "Nollsummespelet" vidareutvecklar resonemangen i Alf Hornborgs tidigare bok "Myten om maskinen" på flera sätt, bland annat genom att erbjuda en konkret vision för en hållbar ekonomi.