fbpx

1968. Revolutionens rytmer.
En berättelse om hur musik och uppror skakade världsordningen

ISBN:9789171735416
2018. 394 s. Inbunden
260 kr
Medlemspris:220 kr
Inkl moms och frakt
Med frakt Standardfrakt för 0 kr
 
  • 1968 har gått till historien som ett globalt protestår utan motstycke. Samtidigt är året en höjdpunkt i pop-, soul- och rockmusikens historia. Håkan Thörn utforskar i denna bok sambanden - och spänningarna - mellan den musikaliska explosionen och 1968 års rörelser. Uttalat politiska artister som Nina Simone, MC5 och Joan Baez står då i rampljuset, men även artister som James Brown, Jimi Hendrix och Grateful Dead dras för ett ögonblick in i de sociala rörelsernas strömvirvel.

    De mest dynamiska mötena mellan musik och rörelser äger detta år rum i USA. Boken undersöker dessa möten via en kedja av händelser som inleds med den vecka av upplopp, det så kallade Påskupproret, som följer på mordet på Martin Luther King den 4 april. Städer som Washington, Chicago och Baltimore brinner. Några veckor senare ockuperas Columbiauniversitetet i New York av studenter och invånare i Harlem. Och i september presenterar sig den nya kvinnorörelsen för världen med en uppmärksammad aktion mot Miss America-tävlingen.

    Boken låter oss möta svarta pantrar, studenter, hippies, yippies, feminister och musiker som alla vill förändra sin tid radikalt. Håkan Thörn visar att den sociala ordningen inte bara utmanas av politiska aktioner. Den skakas också av själva sprängkraften i de musikaliska uttrycken.

    Håkan Thörn, född 1961, är professor i sociologi vid Göteborgs universitet. Han har tidigare bland annat publicerat "Solidaritetens betydelse" (2010) och "Stad i rörelse" (2013). Innan han blev akademiker var han verksam som frilansande musikskribent. Han har fortfarande ett passionerat förhållande till musik.

     

    Hakan 01

    Foto: Johan Wingborg